'Moslimomroepen functioneren niet goed'

Het gaat niet goed met de Hilversumse moslim-omroepen. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) baart zich zorgen om de problemen, die vooral op bestuurlijk niveau liggen. Bij ruzies en grote meningsverschillen tussen bestuursleden wordt veel geld verslonden. Geld dat door de belastingbetaler is opgehoest en gebruikt moet worden om programma's te maken.

NPO-voorzitter Henk Hagoort heeft dat vandaag gezegd in dagblad Trouw. Volgens de NPO-chef gaan er jaarlijks enkele tonnen verloren aan bestuurlijke ruzies en juridische procedures. De twee omroepen waar het om gaat zijn de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en Nederlands Islamitische Omroep (NIO). Ze moeten vaker en beter samenwerken, stelt Hagoort: "Op programmatisch niveau werken de omroepen NMO en NIO wel goed samen, bijvoorbeeld op het digitale themakanaal Spirit24, ook op Radio 1 gaat het goed."

Ook schort het bij de twee omroepen volgens Hagoort aan professionaliteit en schaalgrootte. Abderrahman Farsi, programmaleider van de NMO, legt de fout bij Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), die de zendtijd en budgetten onder de twee moslim-omroepen moeten verdelen. Vier van de negen bestuursleden hebben inmiddels het vertrouwen opgezegd in voorzitter Mohamed Sini.

Ook Farsi denkt dat het beter is als Sini opstapt, omdat hij er zijn eigen regeltjes op nahoudt. "Hij maakt blunders door jaarrekeningen niet goed te keuren en geeft geen inzage in verdachte declaraties. Notulen van vergaderingen worden gemanipuleerd en de secretaris wordt buitengesloten, omdat correspondentie voor hem wordt achtergehouden. Ze gaan er hun gangetje, het is oncontroleerbaar, gelijk aan een bananenrepubliek", aldus  Abderrahman Farsi.

Met dank aan Heberg voor de submit.