Omstreden Brüno in première in Amsterdam

In Amsterdam is gistreravond rond elf uur de omstreden komedie Brüno in première gegaan. De eerste Nederlandse vertoning vindt plaats in bioscoop Tuschinski en wordt bijgewoond door de hoofdrolspeler zelf.

De extroverte Oostenrijkse modejournalist, een alter ego van de Britse acteur Sacha Baron Cohen, reist momenteel door Europa om zijn speelfilm onder de aandacht te brengen. Een groot aantal BN'ers is aanwezig bij de première, onder wie regisseurs Jean van de Velde en Johan Nijenhuis, cabaretiers Jeroen van Koningsbrugge en Najib Amhali, zangers Brainpower en Ali B en ondergoedgoeroe Marlies Dekkers.

In de komedie valt Brüno talloze homofobe mensen lastig met vragen over zijn seksuele geaardheid. De modejournalist opende ter promotie van de film vrijdagmiddag op de Amsterdamse Wallen een 'pink light district', een bordeel met een flink aantal donkere mannelijke prostitués.

De komedie veroorzaakte al opschudding bij Amerikaanse homo-organisaties die bang zijn dat de film vooral het stereotype beeld van homo's versterkt.

Brüno draait vanaf 9 juli in de Nederlandse bioscopen.

Brüno   (foto: ANP)