Shaffy en List op 2 in Franstalige hitlijst

Ramses Shaffy, Liesbeth List en hun begeleidingsband Alderliefste staan op nummer 2 in de Franstalige top 50 in Nederland met hun lied Vivre. Ongetwijfeld een opsteker voor de 75-jarige Shaffy bij wie onlangs kanker is geconstateerd.

Op nummer 1 staat de Franse zanger Patrick Bruel met Casser la voix die in de Ahoy volle zalen trok. Dat heeft de Vereniging Levende Talen gisteren bekendgemaakt. Via hun site www.franszelfsprekend.nl konden liefhebbers van het Franse lied tot vrijdag hun stem uitbrengen.

Op de 3e plaats staan Les Poppys met hun hit uit begin jaren zeventig Non, non, rien n' a changé. Naast enkele oudgedienden zoals de Belg Jacques Brel, Edith Piaf, Charles Aznavour en Yves Montand staan er opvallend veel 'jonge' artiesten in de lijst. Zo staat de 25-jarige Franse zangeres Alizée met Lolita op de 3e plaats, gevolgd door de Algerijn Khaled met Aïcha.

De in België uit Nederlandse ouders geboren Kate Ryan staat op nummer 5 met Génération désenchantée en op nummer 11 met Ella, elle l'a. De 41-jarige Canadese zangeres Céline Dion staat met Pour que tu m'aimes encore op 9. In totaal komt Dion drie keer voor in de top vijftig. Met nog twee andere liedjes staat Bruel ook op respectievelijk de tiende en dertiende plaats.

De Nederlandse Wende Snijders staat op nummer 46 met Je suis comme je suis. Ook de Franstalige rockers zijn doorgedrongen tot Nederland. Zo staat Noir Désir met het melancholisch, zomerse Le vent nous portera op nummer 43. Rond deze band was het een tijdje stil, nadat de zanger Bertrand Cantat wegens moord op zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant, in 2003 in Litouwen achter de tralies verdween. Twee jaar geleden werd hij vrijgelaten. De Spaans-Franse zanger Manu Chao, die ook met Noir Désir samenwerkte, sluit de rij met het grappige Je ne t' aime plus.