Raad van Hoeders bereid tot hertellen stemmen

De Raad van Hoeders in Iran is bereid tot een hertelling van stemmen die zijn uitgebracht in de presidentsverkiezingen van eind vorige week. De Raad van Hoeders neemt de stap als het aanwijzingen vindt voor onregelmatigheden.

Het gaat dan om een hertelling in gebieden waar de uitslag door de oppositie wordt betwist, aldus Iraanse staatsmedia vandaag.

De verkiezingen werden gewonnen door de ultraconservatief Mahmoud Ahmadinejad. Zijn gematigde rivaal Mir Hossein Mousavi stelt dat in de verkiezingen is gefraudeerd. Mousavi had eerder gevraagd om het annuleren van de verkiezingsuitslag.

Het is al dagen onrustig in de Iraanse hoofdstad Teheran, dat circa twaalf miljoen inwoners telt. Veel inwoners van de stad zijn woedend over de zege van Ahmadinejad.

Iraanse staatsmedia meldden dinsdag dat maandag zeker zeven betogers zijn doodgeschoten en dat een aantal andere mensen gewond is geraakt. De doden zouden zijn gevallen toen medestanders van Mousavi een post van de radicale islamitische Basij-militie aanvielen.


Raad van Hoeders bereid tot hertellen stemmen  (foto: DAG)