Huisarts met spoedgeval moet blazen van politie

'Befehl ist Befehl', moet een Belgische politieagent afgelopen weekend hebben gedacht. Terwijl een huisarts uit het Vlaamse Leuven op weg was naar een spoedgeval, hield hij de dokter gewoon aan. Niet omdat deze nu te hard reed of iets anders strafbaars deed. Nee, de man moest in de rij aanschuiven voor een broodnodige alcoholcontrole.

"Als het dringend is, moet men de 100 (de Belgische 112-red.) bellen", werd huisarts Jan De Bondt zaterdagavond  te verstaan gegeven, toen hij meldde een spoedgeval te hebben. "Ik was oproepbaar en was op weg naar een dringend huisbezoek", vertelt de dokter. "Om snel bij mijn patiënt te geraken, vroeg ik beleefd aan de agent of ik de rij wachtenden voor de controle voorbij mocht rijden. Niets daarvan, ik moest aanschuiven zoals iedereen."

Volgens commissaris Michel Vanmeerbeek waren zijn ondergeschikten niet fout bezig. "Niemand is vrijgesteld van een alcoholcontrole, ook een huisarts niet", vindt Vanmeerbeek. "De actie liep overigens bijzonder vlot. De bestuurders werden verdeeld in drie rijen om het tijdsverlies voor de mensen tot een minimum te beperken. De alcoholtest neemt hooguit twee, drie minuten in beslag. Het klopt dat een van onze agenten tegen de huisarts heeft gezegd dat men de dienst 100 moet bellen voor dringende medische oproepen. Dat was misschien niet nodig geweest, maar uiteindelijk heeft de alcoholcontrole slechts enkele minuten tijdverlies opgeleverd voor de dokter. Overigens, als we de wagen van de arts uit de rij wachtenden hadden laten manoeuvreren, dan zouden er meer dan drie minuten voorbij zijn gegaan."

De huisarts geeft toe dat het oponthoud hem niet veel extra tijd heeft gekost. "Inderdaad, in minder dan tien minuten was ik weer de baan op, maar blijkbaar is er een totaal gebrek aan respect voor het werk van een huisarts van wacht. Er wordt ook vanuit het beleid totaal geen rekening gehouden met ons. Denk maar aan de nultolerantie inzake het parkeerbeleid."