'Verkiezingen Iran waren een show'

Enkele uren nadat de officiële uitslag van de verkiezingen in Iran is bekendgemaakt, trekken deskundigen deze al in twijfel. Volgens de meest recente telling heeft de zittende president Mahmoud Ahmadinejad circa 64 procent van de stemmen gekregen. Zijn opponent Mir Hossein Mousavi kon een ruime 32 procent op zijn naam zetten.

Mousavi sprak direct van fraude. Karim Sadjadpour, Iran-deskundige bij de Carnegie-stichting voor Internationale Vrede in Washington, was dat met hem eens. 'Ik denk dat niemand deze mate van fraude zag aankomen', aldus Sadjadpour. 'Autoritaire regimes zoals die in Syrië en Egypte hebben in elk geval geen democratische pretenties. Dit was geen verkiezing, maar een uitkiezing', meent Sadjadpour.

'Achteraf gezien was de hele campagne een show. Ayatollah Khamenei was nooit van plan Ahmadinejad te laten gaan.' Khamenei is de hoogste geestelijk leider en de machtigste man van het land.

Ook Trita Parsi van de Nationale Iraans-Amerikaanse Raad in Washington heeft moeite de uitslag voor waar aan te nemen. 'Het is moeilijk om te geloven dat dit zonder vals spelen is gebeurd.'

Mark Fitzpatrick van het gezaghebbende Internationaal Instituut voor Strategische Studies in Londen is vooral verbaasd over de enorme overwinning die Ahmadinejad claimt. 'Ik ben verrast door de vrijpostigheid van het regime om zo’n grote marge te verklaren in het voordeel van Ahmadinejad. Zeker omdat in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen alles in een andere richting wees.'

Volgens hem hebben de haviken in de politieke top al hun macht gebruikt om de president in het zadel te houden. 'Ongetwijfeld is de belangrijkste reden daarvoor de vrees om controle over het land te verliezen. Bijvoorbeeld als het beleid positiever wordt ten opzichte van de VS', meent Fitzpatrick.

Alle deskundigen zijn het erover eens dat de herverkiezing van Ahmadinejad niet bevorderlijk is voor de relatie tussen Iran en de VS.

Aanhangers van Mousavi hebben zich zaterdag onder meer verzameld bij het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken om te protesteren tegen de fraude. ‘Dood aan de dictator!’, schreeuwen ze.