VVD: Cellen leeg maar veel boeven zitten thuis

Jusititie heeft een overschot aan cellen maar tegelijk zitten veel veroordeelde personen thuis met een elektronisch enkelbandje. Dit huisarrest werd in 2005 als noodmaatregel ingevoerd toen er juist een tekort aan cellen was, maar de regeling wordt nog steeds gebruikt. De VVD is het hier niet mee eens en vindt dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dit ten onrechte niet aan de Kamer heeft gemeld toen zij onlangs haar plannen bekendmaakte om acht gevangenissen te sluiten.

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven zei dat gisteren in het actualiteitenprogramma NOVA. Hij sprak van volksverlakkerij. "Het is een ordinaire bezuiniging. Men bouwt een verhaal op dat er een overschot is. Ja, zo lust ik er nog wel een paar", aldus Teeven. Boeven horen volgens hem in de cel te zitten en niet thuis met een krat bier.

Het elektronisch enkelbandje kan worden ingezet als mensen tot maximaal drie maanden onvoorwaardelijke celstraf zijn verooreeld. Het bandje controleert of ze zich aan de afspraken houden.