Nederlandse student blijft liever hier

Nederlandse studenten zijn niet happig op studeren in het buitenland. Het aantal studiemigranten wil maar niet noemenswaardig toenemen, ook al is het met de invoering van het bachelor-mastersysteem aantrekkelijker gemaakt om een deel van de studie aan een buitenlandse onderwijsinstelling door te brengen. In een steeds internationaler wordende economie vergroot buitenlandse studie-ervaring de kansen op de arbeidsmarkt.

De meest gehoorde oorzaken van het verschijnsel zijn dat Nederlandse universiteiten hun studenten het liefst binnenboord houden, dat het regelen van een master in het buitenland niet eenvoudig is, en dat studenten zelf moeilijk zijn los te weken uit hun comfortabele bestaan.

Vergeleken met andere West-Europese landen, volgen relatief weinig Nederlandse studenten een (deel van hun) studie in het buitenland. Het percentage blijft steken bij 2,4 procent , zo'n 14 duizend studenten per jaar. Duitse en Zweedse jongeren zijn beduidend reislustiger.

De Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, houdt de bewegingen van studenten bij. Ze constateert dat de aanwas van studenten uit het buitenland naar Nederland wel sterk is toegenomen tot zo'n 50 duizend per jaar.

 


Nederlandse student blijft liever hier  (foto: DAG)