Mandela's dood is de ander zijn brood

Nelson Mandela is nog altijd springlevend, maar dat neemt niet weg dat er wel lieden zijn die vooruitlopen op een eventueel verscheiden van de Zuid-Afrikaanse oud-president. Het management van de SABC, de Zuid-Afrikaanse tegenhanger van de NOS, is daar een voorbeeld van. Sterker nog: de dood van Mandela moet zorgen voor de redding van de noodlijdende omroep. En wel dankzij de tv-rechten voor de uitvaart van Mandiba.

De omroep hoopt met het M-project dikke winst te maken met de exploitatie van de uitzendrechten voor de begrafenis van 's werelds beroemdste ex-gevangene. Op zich moet dat niet zo'n heel groot probleem zijn: de omroep heeft bij Mandla Mandela, een kleinzoon van Nelson en parlementslid namens het ANC, een vriendenprijsje weten te bedingen voor het recht om de uitvaart in beeld te brengen. De omroep heeft al de nodige strategische cameraposities kunnen regelen in Qunu, het dorp waar de bijna 91-jarige Mandela nu woont.

Kortom, Mandela hoeft alleen nog maar zijn laatste adem uit te blazen om SABC te doen voortbestaan. Maar voorlopig zal de omroep zichzelf even moeten redden. De dorpelingen van Qunu geloven namelijk dat Mandela's einde pas nadert als minstens twee van hen over zijn dood dromen.

Met dank aan MRen voor de submit.