Vlaams Belang krijgt zware klap

Bij regionale verkiezingen in België heeft het rechts-nationalistische Vlaams Belang voor het eerst in decennia een zware nederlaag geleden. De partij van Filip Dewinter haalde 15,3 procent van de stemmen, een verlies van bijna 9 procent vergeleken bij de regioverkiezingen van 2004, zo bleek na telling van alle stemmen.

Het christendemocratische CD&V wordt in Vlaanderen veruit de grootste partij met 22,9 procent van de stemmen. Ook twee kleinere rechtse partijen, de Vlaamse nationalistische N-VA en de populistische Lijst Dedecker (LDD), boeken forse winst. Ze halen respectievelijk 13,1 en 7,6 procent van de stemmen. De liberale Open VLD en in mindere mate de socialistische SP.A moeten inleveren. Zij komen uit op 15 en 15,3 procent.

In Wallonië verliest de door schandalen in opspraak geraakte socialistische PS, maar ze blijft wel de grootste partij met 32,9 procent van de stemmen. De liberale MR en de christendemocratische CDH, die 23,4 en 16,1 procent halen, verliezen licht. Het groene Ecolo is aan Franstalige kant de grote winnaar: het stijgt van 8,5 naar 18,5 procent van de stemmen.


Vlaams Belang krijgt zware klap  (foto: ANP)