$545.668 schuld per huishouden VS

De staatsschuld van de VS is, inclusief toekomstige verplichtingen, gestegen naar 63,8 biljoen dollar. Het afgelopen jaar kwam er 6,8 biljoen dollar aan verplichtingen bij, een stijging van 12 procent. Dit betekent een totale overheidsschuld met verplichtingen van 545.668 dollar per Amerikaans huishouden.

Het totaal van 63,8 biljoen dollar is 472 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP). Dit is exclusief de schulden van Amerikaanse burgers en bedrijven zelf.

De voornaamste redenen van de explosieve stijging komt door het grotere gat in de overheidsbegroting door de recessie, de kosten van de vergrijzing, de toenemende toekomstige verplichtingen van Social Security (sociale zekerheid) en Medicare (het overheidsprogramma dat de kosten van de gezondheidszorg van Amerikaanse gepensioneerden betaalt).

"We hebben een enorme hypotheek van meer dan 545.000 dollar op elk huishouden in Amerika. Het enige verschil met een echte hypotheek is dat deze schuld niet een huis als onderpand heeft", aldus David Walker, voormalig hoofd van de Government Accountability Office (de Amerikaanse Rekenkamer).

Jim Cooper, Amerikaans Congreslid voor de staat Tennessee, zegt dat de cijfers voor een verhoogde alertheid heeft gezorgd over de fiscale uitdagingen van de Amerikaanse overheid. Cooper: "Meer en meer mensen zijn ernstig bezorgd over onze financiële toekomst."

Zie ook de documentaire I.O.U.S.A. over de financiële situatie van de VS.

David Walker, voormalig hoofd van de Amerikaanse Rekenkamer, in
een eerdere documentaire (2007) over de schuldenberg van de VS