'Van zoenen krijg je hiv'

Bijna de helft (41 procent) van de Nederlanders denkt dat je van tongzoenen besmet kunt raken met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Meer dan een kwart dineert liever niet in een restaurant waarvan een van de koks seropositief is. En 15 procent ziet contactsporten waarbij veel gezweet wordt als een risico.

Dit blijkt uit een representatieve peiling onder ruim duizend Nederlanders door TNS Nipo in opdracht van het Aids Fonds. Volgens directeur Ton Coenen van het Aids Fonds toont het onderzoek aan dat er nog altijd veel onbekendheid heerst onder burgers over het werkelijke besmettingsrisico. Zo kun je van tongzoenen geen hiv krijgen: in speeksel is veel te weinig virus aanwezig om iemand te kunnen infecteren. "Er is meer onwetendheid dan we dachten. En dat heeft weer de keerzijde dat mensen banger zijn dan ze hoeven zijn."

Door eerdere informatiecampagnes is inmiddels veel van de aanvankelijke angst voor aids en hiv verdwenen. Bijna geen Nederlander denkt nog dat je het virus zou kunnen oplopen van handen schudden, en bijna iedereen weet wat hij moet doen om te voorkomen dat hij het krijgt. Toch blijken andere opvattingen wel gevolgen te hebben voor de bewegingsvrijheid van seropositieven. Tweederde van de Nederlanders vindt bij voorbeeld dat een groepsleidster met hiv op een kinderopvangplaats verplicht moet worden dit aan de ouders bekend te maken. "Misschien zijn we er impliciet te veel van uitgegaan dat dit soort reacties vanzelf zou verdwijnen", zegt Coenen.

Er zit een opmerkelijke discrepantie tussen hoe mensen denken over vooroordelen bij iedereen en de vooroordelen bij zichzelf, blijkt uit het onderzoek. De ondervraagden erkennen in grote meerderheid dat er vooroordelen heersen, maar zeggen zelf daarvan geen last te hebben. Maar de seropositieven zelf zeggen bijna zonder uitzondering hinder te ondervinden van de negatieve houding van anderen ten aanzien van hiv.

Vandaag verricht minister Plasterk van OCW de aftrap voor een nieuwe campagne tegen uitsluiting van hiv-geïnfecteerden. Op abri's verschijnen posters met Bekende Nederlanders als Jeroen Pauw, Sophie Hilbrand en Ryan Babel, waarin wordt gewezen op het feit dat veel seropositieven nog altijd lijden onder stigmatisering door zowel hoogopgeleide als laagopgeleide mensen. Als gevolg hiervan laten minder mensen zich op het virus testen dan eigenlijk zou moeten. Uit een eerder onderzoek van het Aids Fonds bleek eind vorig jaar al dat een op de drie hiv-geïnfecteerden zijn besmetting voor familie en vrienden geheim houdt, uit angst voor negatieve reacties. Tegenover collega's houdt 65 procent verborgen seropositief te zijn.


Nederlanders weten nog te weinig over hiv  (foto: DAG)