Overheid steunt Amber Alert niet

Amber Alert Nederland, het nationale alarmsysteem bij kinderontvoeringen, hoeft niet op steun van de overheid te rekenen. De tekstborden boven de snelweg worden door het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet ter beschikking gesteld, zoals in Frankrijk, Duitsland en Amerika wel gebeurt.

Het ministerie van Justitie wil ook niet meehelpen: ze weigeren bij te dragen in de kosten van het systeem. Niet voor een grote promotiecampagne, maar ook niet voor de sms-kosten als er een Amber Alert wordt uitgestuurd. Hierdoor betalen mensen die zich hebben aangemeld voor de alerts nu 25 cent per ontvangen bericht. En juist dat stoot veel Nederlanders tegen de borst, waardoor veel mensen zich niet aanmelden.

In september vorig jaar zouden de twee ministeries samen zorgen dat de tekstborden boven de snelwegen gebruikt konden worden bij kinderontvoeringen. Maar tot op de dag van vandaag is er nog niks besloten. "Het is een complexe materie met veel haken en ogen en daarom duurt het lang. We hopen deze zomer een belissing te nemen", zegt een woordvoerder.

Het initiatief voor Amber Alert kwam vanuit het Limburgse bedrijf Netpresenter, dat ook de hele ontwikkeling van het systeem uit eigen zak betaald heeft. Het bedrijf droeg het systeem kostenloos over aan het KLPD. Formeel gezien is het een particulier initiatief en dus niet bedacht door de politiek.