Marokkaans tuig boos op Cohen

De probleemjongeren uit de Amsterdamse Diamantenbuurt zijn boos op burgemeester Cohen. Ze zijn het namelijk niet eens met de hardere maatregelen die de burgemeester voor hen in petto heeft. De jongeren vinden juist dat de politie aangepakt moet worden: "De politie valt ons lastig in plaats van andersom", zegt een schoffie in een interview.

De jongeren noemen zichzelf de Van Wougroep en liggen al sinds jaar en dag in de clinch met de politie. Burgemeester Cohen wil daar een eind aan maken en gaat keihard maatregelen treffen als de jongens zich niet weten te gedragen. Om dat plan tegen te houden gaan de jongeren een protestbrief schrijven aan de burgemeester.

De Van Wougroep bestaat uit 36 probleemjongeren, waarvan er acht minderjarig zijn. Het merendeel van het tuig is Marokkaans. De groep gaat steeds zwaardere misdrijven plegen en is voor hulpverleners niet te pakken te krijgen. Vaak staan de nog puberende broertjes en neefjes al te trappelen om mee te doen met de grote broer of neef en er zo 'ook bij te horen'. Het criminele gedrag van de jongeren varieert van eenvoudige diefstal of het uitschelden van agenten, tot inbraken, straatroven en overtredingen van de Wapen- en Opiumwet.

Over alle problemen en mogelijke oplossingen in de Diamantenbuurt wordt aanstaande maandag verder gesproken in de Amsterdamse driehoek: burgemeester Cohen, hoofdcommissaris Welten en hoofdofficier van justitie Bolhaar.