Journaliste Saberi is terug in Amerika

De Amerikaans-Iraanse journaliste Roxana Saberi, die twee weken geleden na bijna vier maanden hechtenis in Iran weer op vrije voeten kwam, is terug in de Verenigde Staten. Na haar aankomst op een vliegveld bij Washington bedankte ze iedereen die haar had gesteund tijdens haar gevangenschap in Iran.

In haar dankwoord noemde ze onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. "Ik ben zo blij dat ik terug ben in de Verenigde Staten”, zei Saberi.

De journaliste werd in januari opgepakt in Iran en in eerste aanleg tot acht jaar cel veroordeeld wegens spionage. Ze ging in hongerstaking tegen haar veroordeling. Maandag kwam ze op vrije voeten nadat haar straf in hoger beroep was omgezet in twee jaar voorwaardelijk.

De zaak leidde tot internationale ophef. Obama deed de beschuldigingen van spionage af als ongegrond en eiste haar vrijlating. De advocaat van de 32-jarige Saberi meldde na haar vrijlating dat ze wel degelijk geheime documenten bij zich had gehad.

Het ging om een vertrouwelijk Iraans stuk over de Amerikaanse invasie in Irak. Ze zou de informatie niet hebben doorgegeven.