Auto dient vaker als wapen

Steeds vaker wordt de auto als wapen gebruikt, blijkt uit inventarisatie van het AD. De aanslag van Karst Tates op Koninginnedag was volgens de krant geen incident op zich, zo bleek uit onderzoek van de krant.

Kees d'Huy, hoofd maatschappelijke veiligheid van onderzoeksinstelling TNO, laat in deze context weten dat er een databank moet komen waarin op methodische wijze informatie over veiligheidsincidenten kan worden verzameld en geanalyseerd. De aanslag op Koninginnedag geeft volgens d'Huy maar weer eens aan dat beveiligers niet altijd voldoende informatie hebben om hun werk goed uit te voeren.

"Tates gebruikte een auto als wapen. We moeten inzicht verkrijgen hoe vaak dit soort dingen gebeuren. Als blijkt dat het vaak voorkomt, dan moet je daar van tevoren op inspelen met je beveiliging," aldus d'Huy. De onderzoeker geeft ook aan zich te storen aan de mensen die na de aanslag op Koninginnedag volhielden dat een aanval zoals die van Tates sowieso niet te voorkomen was.

Inventarisatie van het AD laat zien dat een auto de afgelopen jaren tientallen malen is gebruikt als wapen. Het wellicht meest bekende voorbeeld is de verwarde vrouw die in 2004 op VVD-fractieleider Jozias van Aartsen inreed. En onlangs, op 3 mei, reed een vooralsnog onbekende automobilist op een groepje fietsende jongeren in Schijndel in. 

Voor wat betreft het incident op Koninginnedag is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) het dreigingsbeeld voor die dag aan het onderzoeken. Er wordt gekeken welke veiligheidsmaatregelen vooraf waren afgesproken, hoe de draaiboeken eruit zagen en hoe de uitvoering met betrekking tot de beveiliging was.