Bewakers voor VU bij tentamens

Bij de economische faculteit van de Vrije Universtiteit (VU) in Amsterdam worden sinds kort professionele beveiligers ingezet voor het surveilleren bij tentamens.

De reden hiervoor is het voorkomen van frauderen, gezien dit tijdens vorige tentamenperiodes veelvuldig werd gedaan door de studenten. ''In het toilet werd even snel via de telefoon een wiskundige formule opgezocht. Hele groepen deden het.'' aldus decaan Harmen Verbruggen.

De VU heeft de studenten laten weten dat de tentamencode aangescherpt is. Vanaf nu zijn studenten verplicht een kwartier van tevoren met legitimatiebewijs aanwezig te zijn. Daarnaast is het verboden nog naar het toilet te gaan tijdens het tentamen.

De beveiligers, compleet met oortje en keurmerk, zullen alleen optreden als er zich problemen voordoen. Verbruggen: ''De uitstraling heeft al veel effect. Ze zijn er om eventuele conflicten op te lossen.'' Naast de beveiligers zullen ook nog de 'gewone' surveillanten bij het tentamen rondlopen.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) besloot in januari al beveiligingsmedewerkers in te zetten bij tentamens, nadat een aantal surveillanten door een tweetal fraudeurs werd uitgescholden en geïntimideerd.

Met dank aan borisz voor de submit.