Nike schrapt banen in Nederland

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike schrapt in Nederland 240 banen. Het overgrote deel van de arbeidsplaatsen verdwijnt bij het Europese hoofdkantoor in Hilversum, waar 1700 mensen werken.

Bij het kantoor voor de Nederlandse activiteiten in Leusden gaan enkele banen teloor. Dat liet een woordvoerder van Nike Benelux vandaag weten. De ontslagronde maakt onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie van Nike.

Daardoor moet 5 procent van de ongeveer 35.000 werknemers bij het Amerikaanse concern uitkijken naar een andere baan. Vorige week werd bekend dat op het hoofdkantoor in Beaverton in de Amerikaanse staat Oregon vijfhonderd banen worden geschrapt.

Nike hoopt na de reorganisatie slagvaardiger te kunnen opereren. "In het licht van het huidige economische klimaat is het belangrijker dan ooit onze focus op de consument te verscherpen", liet topman Mark Parker in februari weten bij de eerste aankondiging van de plannen.

Nike is tot dusver niet zwaar getroffen door de economische neergang. De omzet staat wel onder druk. In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2008/2009 zag Nike de inkomsten met 2 procent dalen tot 4,4 miljard dollar. Dat kwartaal eindigde eind februari. Het bedrijf is ook eigenaar van de merken Converse, Umbro, Hurley en Cole Haan.