Egyptische varkens bruut afgemaakt

De 250.000 varkens die in Egypte moeten worden afgemaakt wegens de Mexicaanse griep, wacht een brute dood. Dat bleek uit videobeelden die de Egyptische krant al-Masri al-Yom dit weekend op de website YouTube zette. De opnames leidden tot woedende reacties.

Varkens worden met ijzeren staven geslagen, biggetjes worden met messen gestoken en dan nog levend op een kar gegooid. Ook worden levende varkens bulldozers ingetrapt en massaal in karren op elkaar geworpen. Ook worden de dieren met chemicaliën overgegoten, waarna ze een langzame dood sterven.

Hoofd afdeling infectieziekten van het ministerie van Landbouw stelde dat het om desinfecterende middelen gaat en dat de keel van de dieren wordt doorgesneden. Foto's waar het Franse persbureau AFP beslag op wist te leggen, toonden echter varkens met opengereten buiken, maar zonder doorgesneden kelen.

Volgens dagblad al-Ahram was het een chaos bij een groot abattoir in de hoofdstad Cairo, waar dagelijks 1200 varkens op normale wijze moeten worden geslacht.