Minder ontsnappingen uit gevangenis

Het aantal ontsnappingen uit gevangenissen en andere gesloten inrichtingen is de afgelopen vijf jaar flink afgenomen. In 2004 wisten nog 37 gedetineerden en tbs'ers te ontvluchten. Vorig jaar waren het er veertien, zes minder dan in 2007.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie. Ook gaan steeds minder tbs'ers er tijdens hun verlof vandoor. Vorig jaar gebeurde dat 28 keer, vijf maal minder dan in 2007. In 2004 moest de DJI nog 99 'onttrekkingen' noteren. Vorig jaar verbleven 72.306 mensen in een van de inrichtingen van DJI. Dat waren er 6242 minder dan in het jaar ervoor.

De DJI zegt belangrijke stappen te hebben gezet om recidive (herhaling van crimineel gedrag) terug te dringen door een persoonsgerichte aanpak van gevangenen en goede nazorg. De organisatie werkt daarbij samen met instanties als de reclassering en gemeenten. Veel gemeenten (377 van de 443) hebben inmiddels een apart aanspreekpunt voor de tweehonderd maatschappelijk werkers die in gevangenissen zijn aangesteld om iemands terugkeer in de samenleving voor te bereiden.

De DJI houdt vandaag voor de zesde keer een open dag. Bijna twaalfduizend mensen, die zich vooraf moesten aanmelden, nemen een kijkje in een gevangenis, tbs-kliniek of jeugdinrichting.