Fed is 9 biljoen dollar kwijt

De Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) kan niet zeggen waar 9 biljoen dollar aan transacties buiten de balans om is gebleven. Het Democratische Congreslid Alan Grayson ondervroeg de Fed-hoofdinspecteur Elizabeth Coleman waar de biljoenen waren gebleven, maar de inspecteur bleef het antwoord verschuldigd.

Grayson: "Ik ben geschokt te ontdekken dat niemand bij de Federal Reserve ook maar iets bijhoudt." Toen Grayson vroeg of de Fed ook maar enig onderzoek gedaan heeft naar de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, dat een schokgolf teweeg bracht in het gehele financiële stelsel, zei Coleman dat de Fed daar geen onderzoek naar gedaan heeft.

Grayson: "De Fed heeft sinds september 2008 meer dan een biljoen dollar extra op de balans erbij gekregen. Welke partijen hebben dat geld ontvangen?" Coleman antwoordde: "Ik heb geen idee. We hebben dit niet specifiek onderzocht."

De inspecteur zei dat ze geen accountantscontrole heeft over de Fed. Grayson reageerde geïrriteerd en zei dat het wel de taak van de Fed-inspecteur was. Coleman: "We zijn niet in de positie om te zeggen of er enige verliezen waren."

Congreslid Alan Grayson ondervraagt Fed-hoofdinspecteur Elizabeth Coleman