Ouders Karst Tates: 'Hij moet gek zijn geweest'

De schokgolf die de actie van Karst Tates tijdens Koninginnedag teweeg bracht, sloeg op volle kracht in bij zijn ouders, broer en zussen. "Het is onbegrijpelijk en verbijsterend. We zijn perplex”, vertellen de zichtbaar aangeslagen ouders van Karst Tates donderdag exclusief aan persbureau ANP.

Een aanslag in Apeldoorn, hoorden vader en moeder Tates toen zij op Koninginnedag over de rommelmarkt liepen. "We kijken thuis wel naar het nieuws”, besloten ze. Even na vieren begon voor hen de nachtmerrie, toen hun andere zoon belde en met trillende stem zei: "Pa, het lijkt erop alsof Karst degene was die die aanslag gedaan heeft." Rond 18.30 uur was de familie er zeker van dat het om Karst ging.

Het echtpaar heeft ervoor gekozen één keer hun verhaal in de publiciteit te brengen. "We zijn er zelf ook geweldig door getroffen en ontdaan. Dat willen we uitdragen, want we waren ons meteen bewust van het verschrikkelijke leed voor de andere slachtoffers", legt Karsts vader uit. "We zaten in het ziekenhuis bij onze zoon en bedachten ons dat overal in het land mensen in ziekenhuizen zaten, die allemaal hetzelfde hadden. En dat heeft onze zoon gedaan."

Verder vinden ze dat "iedereen het recht heeft om iets te weten van ons". "Wij willen ons verhaal vertellen", zeggen de vader en moeder. Machteloos voegt hij daaraan toe: "Maar het enige echte verhaal weten wij ook niet. We kunnen er niet omheen dat onze zoon dit heeft gedaan, maar we hebben het niet geweten." Geen enkele aanwijzing hadden ze, dat hun op een na jongste kind een aanslag wilde plegen op familieleden van de koningin. Op zijn moeders verjaardag, de dag voor Koninginnedag, belde Karst nog op om haar te feliciteren. "Dat was de laatste keer dat ik zijn stem hoorde en ik heb er geen boodschap in gehoord. Ik heb me wel duizend keer afgevraagd of ik niks heb gemist", aldus zijn moeder.

Nog zijn ze verdwaasd en emotioneel, de dag nadat ze Karst in Zevenaar hebben begraven. Hen was niet bekend of Karst iets tegen een van de leden van de koninklijke familie had. "Hij vond Beatrix een stabiele factor.” De ouders beschrijven hun zoon als een attent, lief mens. Hij leidde een redelijk normaal leven, maar wel met periodes waarin het minder goed met hem ging. Circa tien jaar geleden had Karst schulden, raakte hij zijn huis kwijt en zwierf hij een tijdje rond.

Tussen september 2008 en begin maart ging het ook niet goed en bleef hij plotseling weg van zijn werk. Begin maart was hij daaroverheen. Hij zocht en vond werk, zo vertelde Karst aan zijn ouders.

"We dachten: hij is terug uit zijn dip, hij is vrolijk, hij komt weer naar verjaardagen." Karst zei zijn moeder op 29 april dan ook dat hij uitzag naar haar verjaardagsfeestje van zondag 3 mei. Zijn ouders wisten toen nog niet dat hij per 1 mei de huur van zijn huis had opgezegd. "Dat vertelde de huisbaas ons later." Karst overleed de nacht na Koninginnedag aan de verwondingen die hij opliep toen hij zijn aanslag pleegde.

De ouders hebben niet meer met hun zoon kunnen communiceren voordat hij stierf aan het letsel dat hij door zijn dollemansrit had opgelopen. "Hij moet op dat moment gek zijn geweest”, concludeert zijn vader. "Dit was niet de Karst die wij kennen. Ik herken in deze daad niets van het jong dat het ooit was."


Ouders Karst Tates: 'Hij moet gek zijn geweest'  (foto: DAG)
Met dank aan mouthman voor de submit.