'Karst Tates wilde wraak op beveiligingsbedrijf'

Zeker weten doet hij het niet, maar volgens een man die Karst Tates goed gekend heeft, had de 38-jarige Huissenaar het niet gemunt op de Koningin. “Absoluut niet. Dat zou hij nooit hebben gedaan, daar ken ik hem te goed voor. Dit is heel duidelijk een noodsituatie geweest van Karst. Hij was zijn huis kwijt, zijn geld kwijt, zijn baan kwijt. Hij wilde wraak nemen op de beveiliging die hem heeft ontslagen, en om aan te tonen dat de beveiliging in Apeldoorn niet goed was.” De man, die anoniem wil blijven, zegt dat in De Telegraaf.

De krant ging op zoek naar mensen die meer zouden kunnen weten over de man die verantwoordelijk is voor het gruwelijke drama tijdens Koninginnedag. Wat was hij voor iemand? Hoe leefde hij? En vooral: waarom heeft hij gedaan wat hij heeft gedaan?

Volgens De Telegraaf valt vooral op dat niemand ooit had gedacht dat Karst Tates. tot een dergelijke daad in staat zou zijn. "Hij was zo ontzettend aardig, keurig, bedeesd, beleefd, intelligent, sociaal, begripvol, lief en grappig… Noem een positieve eigenschap, en Karst Tates was er het toonbeeld van. Zijn omgeving begrijpt er ook niets van", schrijft de krant.

Wel verkeerde Tates, de zoon van een gemeenteambtenaar, in geldnood. Vorig jaar verloor hij zijn baan als vorkheftruckchauffeur bij Interlanden en dit jaar werd hij ontslagen als beveiliger. Hij moest zijn appartement aan de Burchtgracht in Huissen verlaten, omdat hij de huur niet meer kon opbrengen. Volgens zijn huisbaas zegde Tates per brief keurig op tijd de huur op. “Ik heb achteraf gezien nog nooit zo’n typische man meegemaakt. Maar tegelijkertijd was hij weer héél normaal. Voelt héél raar. Hij heeft nog nooit een fout begaan. Alles was in orde. Hij betaalde zijn huur altijd op tijd. Een voorbeeldige man. Hij zou nog geen vlieg kwaad doen. En wat me het meest verbaast is dat hij zo aardig en correct was.”

Volgens de anonieme vriend van Tates, door De Telegraaf aangeduid als Marcel, kwam de gedwongen verhuizing echter hard aan. "Ik herinner me wel wat hij ongeveer anderhalf, twee jaar geleden tegen mij heeft gezegd, toen hij problemen kreeg met zijn woning in Velp: ‘Als ik mijn huis uit moet, dan hoeft het voor mij niet meer. Dan maak ik er een einde aan. Als mij wat overkomt, pak ik ze allemaal terug", zo verklaart Marcel. Volgens hem wilde hij wraak nemen op de beveiliging die hem ontslagen had, en om aan te tonen dat de beveiliging in Apeldoorn niet goed was.

Buurtbewoners speculeren volgens De Telegraaf dat T. misschien ook gedreven werd door de aanhef ‘In naam der Koningin’, die boven de bevelen stond die hij zou hebben ontvangen om zijn achterstallige huurpenningen te betalen.


'Karst T. wilde wraak op beveiligingsbedrijf'  (foto: DAG)