Drama Apeldoorn eist 5 levens

Een zwaar beschadigde Suzuki Swift reed vandaag tijdens de optocht voor de koninklijke familie door de menigte heen en botste vervolgens tegen de Naald van Apeldoorn. Alle feestelijkheden van vandaag zijn stopgezet. Minister-President Balkenende reageerde ontsteld, koningin Beatrix heeft namens de hele koninklijke familie haar medeleven betuigd aan de slachtoffers.

In een zojuist gegeven persconferentie werd vermeld dat er sprake is van 17 slachtoffers. Daarvan zijn er 4 doden, 5 zwaargewond en 8 lichtgewond. Er is volgens de politie één verdachte aangehouden, de verdachte was zwaargewond en was meteen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie had kort contact met de verdachte, hierna moest hij een operatie ondergaan. Uit dit contact is gebleken dat er hoogstwaarschijnlijk sprake was van een opzettelijke aanslag, het betreft geen terroristische aanslag.

De dader was volgens de politie een blanke, 38-jarige man van autochtone afkomst. De motieven van de dader zijn vooralsnog niet bekend. De man was voor zover bekend geestelijk goed gesteld en was nooit in aanraking gekomen met de politie. Op dit moment vindt een technisch onderzoek plaats, ook worden er op verschillende plekken huiszoekingen gedaan.

Eerder op de dag was er speculatie over een tweede man die eventueel uit de auto is gesprongen. De woordvoerder van de politie heeft tot nu toe geen reden om te vermoeden dat er meer mensen betrokken waren bij deze aanslag.

De politie heeft inmiddels een tiplijn geopend, mensen die iets over het voorval denkt te weten kunnen bellen naar 0800 6070.

Update 16:07:
De koningin heeft zojuist voor de camera gereageerd. Zij betuigt namens de hele koninklijke familie opnieuw haar medeleven aan de slachtoffers. Ze is diep geschokt door het voorval van vandaag. "Wat begon als een prachtige dag, is geëindigd in een drama," aldus koningin Beatrix.

Update 16:29:
De 38-jarige man wordt nu officieel verdacht van het plegen van een aanslag op het Koninklijk Huis.

Update 16:50:
Volgens RTL Nieuws is er op dit moment een inval gaande in een woning in Huissen. Het is niet duidelijk om wiens woning het gaat. Honderden mensen hebben zich rond het huis verzameld.

Update 17:07:
Premier Jan-Peter Balkenende heeft zojuist voor de camera gereageerd. Volgens hem is Nederland aangeslagen door deze gebeurtenis. "Koninginnedag is een dag waarop heel Nederland verenigd wordt, zo zijn we nu ook één in ons verdriet," liet de minister-president weten. De omslag slaat volgens hem diep in, in de Nederlandse samenleving maar ook bij de koninklijke familie. "De koninklijke familie zit altijd midden in de samenleving, hun gedachten gaan uit naar de slachtoffers." Balkenende kon verder geen uitspraken doen over de veiligheidsmaatregelen die vandaag onderschat zouden zijn. "Laten we voor nu eerst stilstaan bij degenen die het zo moeilijk hebben," aldus de premier.

Update 17:11:
Volgens de laatste berichtenis de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) aangekomen in Huissen. Dit is nog niet bevestigd.

Update 17:28:
Er wordt langzaam aan informatie vrijgegeven over de dader. Volgens een buurtbewoner was de dader een keurige, beleefde man die teruggetrokken leefde. Hij was enkele maanden geleden ontslagen bij een beveiligingsbedrijf waar hij werkte, hij studeerde overdag. Na zijn ontslag was de man niet meer in staat zijn huur te betalen en werd uit zijn huis gezet. De politie vermoedt dat hij de aanslag van vandaag uit wanhoop heeft gepleegd.

Update 18:36:
RTL Boulevard laat weten dat er onder de gewonden zich een zwangere vrouw bevindt. De vrouw werd ter plaatse gereanimeerd.

Update 20:25:
RTL maakte zojuist bekend dat er een vijfde dode is gevallen. 

 

Beelden van de crash
 

Beatrix is diep geschokt
Submitter:  Bron: FOK!/Nederland 1