Clinton: 'Pakistan dodelijke bedreiging'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft Pakistan een 'dodelijke bedreiging' genoemd voor de veiligheid van de wereld. Zij verwijt de Pakistaanse regering het land over te leveren aan de Taliban en andere radicale groeperingen. Clinton deed haar uitspraken tijdens een zitting van de commissie buitenland van het Huis van Afgevaardigden.

Ze verwees daarbij naar de deal die de regering begin deze maand sloot met moslimradicalen in de Swatvallei, in het noorden van Pakistan. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari stemde toen in met invoering van de sharia in de Swatvallei, in ruil voor vrede met de stamleiders die daar de macht uitoefenen.

Daarmee kwam op papier een einde aan twee jaar van strijd in het gebied. De oorlogsvoering kostte honderden mensen het leven en verdreef een derde van de bevolking van 1,5 miljoen.

Critici vrezen dat de overeenkomst de Taliban alleen maar hebzuchtiger en ambitieuzer zouden maken. Zij zouden het idee kunnen krijgen dat ook de hoofdstad Islamabad rijp is voor talibanisering of hun extreme versie van de islam. Clinton roept de Pakistaanse bevolking zich uit te spreken tegen het beleid van hun regering.

Pakistan