Liegende theaterdirecteur vertrekt

De schouwburgdirecteur van Nijmegen, Albert Krielen, is een leugenaar. Op zijn CV staat dat hij KLM-piloot was, als topman werkte bij Philips in Japan, en PvdA-wethouder in Rotterdam was.

Dagblad de Gelderlander heeft deze gegevens gecheckt en ze blijken onjuist. Ook PvdA-fractievoorzitter Rutger Zwart heeft bij het partijbureau en collega's in Rotterdam navraag gedaan. "Daar kennen ze hem niet. Dan ga je de verhalen die hij op zijn website heeft staan met andere ogen bekijken."

Krielen is vanwege de commotie per direct opgestapt als directeur van de Nijmeegse schouwburg en concertgebouw de Vereeniging, maar ook de Nijmeegse 4daagse feesten zitten nu zonder directeur.

Krielen lag al vanaf maart onder vuur, mede door zijn hoge salaris. Hij verdiende per jaar bijna 2 ton voor een parttime baan. Dat is veel meer dan de Balkenende-norm. De ondernemingsraad van de schouwburg trok hierover in maart bij de gemeenteraad aan de bel. Er zijn veel vragen gesteld aan de verantwoordelijke SP-wethouder Lucassen.

Omdat de schouwburg een zelfstandig naamloze vennootschap (de Keizer Karel Podia) is met een raad van commissarissen die toezicht moeten houden, heeft het lang geduurd voordat de gemeente overzicht had over de situatie.

Juist woensdagavond wordt een nog geheim rapport over de slechte financiële situatie van de schouwburg en het schimmige, hoogstwaarschijnlijk frauduleuze declaratiegedrag van de directeur door de raad besproken. Hij zou bijvoorbeeld zichzelf als theaterproducent opdrachten hebben verstrekt.