Littleton herdenkt bloedbad Columbine

Het Amerikaanse stadje Littleton herdenkt vandaag het drama op Columbine High School. Precies tien jaar geleden stormden twee leerlingen het gebouw binnen, schoten 12 medeleerlingen en een docent dood, verwondden tientallen anderen en richtten ten slotte het vuur op zichzelf.

Het afgelopen decennium is volop gespeculeerd wat de twee tieners ertoe dreef zo'n bloedbad aan te richten. Volgens USA Today zijn er inmiddels heel wat mythes doorgeprikt. Eric Harris en Dylan Klebold waren geen gothics, geen loners en werden nooit gepest. Het was ook niet de muziek van Marilyn Manson die hen aanzette tot waanzin.

We moeten af van het idee dat invloeden van buiten schoolkinderen tot zo'n schietpartij aanzetten, schrijft psycholoog Peter Langman in zijn boek Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters.

"Dit waren geen gewone kinderen die te veel videogames speelden. Dit waren geen gewone kinderen die beroemd wilden worden. Dit zijn eenvoudigweg geen gewone kinderen. Dit zijn kinderen met serieuze psychologische problemen."

Het drama op Columbine High School wakkerde een discussie aan over de Amerikaanse wapenwet, door documentairemaker Michael Moore verpakt in de succesvolle film Bowling for Columbine. Maar tien jaar later zijn wapens en kogels echter nog net zo gemakkelijk verkrijgbaar als ten tijde van het drama in Littleton.

De New York Times stelde onlangs teleurgesteld vast dat van het front-Obama ook nog weinig moed te bespeuren valt op dit gebied. De politieke invloed van de National Rifle Association, de belangengroep die strijdt voor het behoud van de huidige wapenwet, is op dit moment nog veel te groot om iets te kunnen veranderen.