Tegen spam valt eigenlijk niets te doen

Een van de grootste kwelgeesten van het internet blijkt ook het klimaat te verpesten. Spam, ongewenste elektronische post, is verantwoordelijk voor 0,2 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2.

Dat mag niet veel lijken, maar de 62 biljoen (62.000 miljard) spamberichten die vorig jaar werden verstuurd, verbruikten gezamenlijk 33 miljard kilowattuur elektriciteit, blijkt uit onderzoek door ICF International, een Amerikaanse onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in klimaatverandering.
Dat is éénderde van het totale Nederlandse energieverbruik, berekent Milieu Centraal, en het staat gelijk aan de stroomproductie van ongeveer tien middelgrote energiecentrales.

Spam is vooral schadelijk voor het klimaat als het de gebruiker thuis of op zijn werk weet te bereiken. De meeste energie - ruim 80 procent - wordt verspild als de ongewilde post de mailbox van de ontvanger haalt, zegt Toralv Dirro van virusbestrijder McAfee, opdrachtgever van het onderzoek.
Tijdens het openen, lezen en verwijderen van spam verbruiken pc en monitor onnodig energie (wereldwijd 17,7 miljard kWh per jaar) en ook het terugvinden van mails die door filtersoftware ten onrechte is aangemerkt als spam (de 'false positives') vreet stroom: 9 miljard kWh.

Efficiënt filteren kan de schade aanzienlijk beperken: spamfilters zijn weliswaar verantwoordelijk voor 16 procent van het totale energieverbruik, maar voorkomen dus dat lezers aan de slag gaan met spammailtjes. Als alle filters uitgeschakeld zouden worden, zou de broeikasemissie vijf keer hoger uitvallen, stellen de onderzoekers.

'Spam kan daarom het best op een centrale plek worden gefilterd', zegt Dirro. Bijvoorbeeld door internetaanbieders, of op de mailserver van een onderneming. 'Deze software is vaak krachtiger en efficiënter dan antispampakketten voor op de pc.'

Maar, zegt Dirro, het effectiefst zou het zijn om te voorkomen dat spam ontstaat. Toen in november vorig jaar de Amerikaanse internetaanbieder McColo uit de lucht werd gehaald, die zijn diensten aanbood aan enkele van 's werelds grootste spammers, daalde de hoeveelheid spam korte tijd met 70 procent.

Inmiddels hebben de verstotenen onderdak gevonden bij andere malafide aanbieders of bij zogenoemde botnets, waardoor de spamstroom weer op het oude niveau is. De ondergang van McColo toont volgens Dirro aan dat een actieve jacht op onbetrouwbare internetaanbieders effect heeft.

Een probleem is echter dat spammers overal ter wereld zitten. 'Het is vrijwel onmogelijk bijvoorbeeld vanuit Duitsland een malafide internetaanbieder in Korea op te doeken', zegt hij.
Dirro erkent dat op de geclaimde besparingen wel iets valt af te dingen. Als spam verdwijnt, betekent dat niet dat de uitstoot van CO2 met 0,2 procent zal dalen. 'Alleen al omdat er vrij veel computergebruikers zijn die hun pc nooit uitzetten.'

Hoop dat het fenomeen ooit zal verdwijnen, heeft hij niet. 'Elke paar jaar komt er wel iemand die zegt dat hij de oplossing tegen spam heeft gevonden. Maar telkens weer blijkt dat het niet werkt. Zolang er geld valt te verdienen, zullen criminelen ongewenste mail blijven verzenden.'


Tegen spam valt eigenlijk niets te doen  (foto: DAG)