Aanbod huurwoningen stijgt

Het aanbod van huurwoningen in Nederland is in maart met 28 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van woningwebsite Direct Wonen.

De toename werd vooral veroorzaakt door mensen die hun woning niet verkocht krijgen en daarom proberen te verhuren. "Particuliere woningbezitters krijgen hun huis niet verkocht. Een heleboel mensen zitten met dubbele lasten en kiezen voor het alternatief verhuren", zei Direct Wonen-directeur Bianca Arts. De toename van het huuraanbod is niet van de laatste tijd. In januari en februari steeg het aanbod met respectievelijk 30 en 11 procent.

Vooral het aanbod in het duurdere segment (huizen met een huurprijs vanaf 800 euro) nam vorige maand toe. Daardoor stegen de prijzen van huurwoningen met gemiddeld 4,6 procent tot 843 euro. Amsterdam gaat nog steeds aan kop als duurste stad van Nederland. De gemiddelde huurprijs bedroeg 1390 euro. Net als vorige maand is Groningen de goedkoopste stad met een gemiddelde prijs van 464 euro.

Volgens de makelaarsorganisatie NVM zijn er momenteel ongeveer 30.000 tot 35.000 huiseigenaren die hun huis moeten verkopen, omdat ze inmiddels een andere woning hebben gekocht. In Nederland staan ongeveer 150.000 woningen te koop. De gemiddelde tijd dat een huis te koop stond, liep in het eerste kwartaal op naar 105 dagen, tegen 84 dagen in het kwartaal ervoor.