Makaay waarschuwt Nederlands talent

Roy Makaay is van mening dat jonge, talentvolle voetballers niet te snel naar het buitenland moeten vertrekken. De aanvaller van Feyenoord is van mening dat dit gevolgen heeft voor Nederlandse successen op het Europese podium.

"Jongens zoals Jaap Stam, Philip Cocu, de broertjes De Boer – zij zijn het grote verschil met nu," liet Makaay in een reactie weten. "Nu is driekwart van Oranje afkomstig van grote clubs uit het buitenland. Talenten gaan op hun achttiende of negentiende, na drie goede wedstrijden, al naar het buitenland. Als je dan speelt, is het niet zo erg, maar dat is lang niet altijd het geval."

De routinier ging verder met de woorden: "Alleen al doordat wij sporadisch succes hebben in Europa, lopen we financieel achter bij de topclubs. Daardoor kunnen we onze talenten moeilijker behouden. Wat we er aan kunnen doen? We moeten onze jonge spelers duidelijk maken dat het beter is nog even in Nederland te blijven. Dat is moeilijk. Wie een goede aanbieding krijgt, zegt niet gemakkelijk nee."

Daarnaast is Makaay van mening dat Nederlandse clubs beter moeten handelen, zodat het maximale uit een transfer gehaald kan worden. "Daar moeten de Nederlandse clubs geld uit genereren. Leg je talenten zo lang mogelijk vast, zodat ze alleen bij een astronomisch bedrag vertrekken."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.