Pools Hof criminaliseert dronken fietsers

Het Poolse Grondwettelijk Gerechtshof heeft bepaald dat dronken fietsers, net als dronken automobilisten, een misdrijf begaan in plaats van een overtreding. De uitspraak bevestigt een wet uit 2000 en betekent, afhankelijk van het gemeten alcoholpromillage, maximaal twee jaar brommen.

Momenteel zitten circa tweeduizend Polen vast voor dit delict. Ze zijn tot gemiddeld 11,5 maanden cel veroordeeld. Sommige Poolse rechters, waaronder de 37-jarige Jaroslaw Sielecki, stellen echter dat de wet veel te streng is. Bovendien stort het volgens hen gezinnen in armoede wanneer de kostwinnaar de cel in moet wegens dronken fietsen, meldt BBC News.

Sielecki acht het rechtvaardiger om zatte fietsers net als dronken wandelaars te behandelen en ze een boete te geven. Ze gebruiken immers hun spierkracht voor hun voortbeweging, zo luidt het argument. Maar volgens de uitspraak van het Grondwettelijk Hof gebruiken fietsers de openbare weg, en zijn ze door hun grotere snelheid gevaarlijker dan wandelaars. Daarmee is een gevangenisstraf op zijn plaats, aldus het Hof.

Met dank aan Philosocles voor de herschreven submit.