Christenen vieren opstanding Jezus

Het is vandaag Eerste Paasdag, de dag waarop christenen de opstanding van Jezus uit de dood vieren. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, hebben zij eerst het lijden en de kruisdood van Jezus herdacht.

In Rome houdt de paus rond het middaguur traditioneel een toespraak en wenst hij zijn volgelingen in meer dan zestig talen een zalig paasfeest toe. Hij zal de Nederlanders bedanken voor de bloemen die het Sint Pietersplein sieren.

Uit recent onderzoek bleek overigens dat bijna de helft van de Nederlanders geen idee heeft wat de oorsprong is van de twee Paasdagen. Ruim één op de acht Nederlanders denkt bij Pasen in eerste instantie aan de paashaas en chocolade-eieren. Het ei is traditioneel een symbool voor vruchtbaarheid, zowel in religieuze als culturele zin. De paashaas is echter een gebruik dat in de negentiende eeuw vanuit Duitsland is overgewaaid.

De datum van Pasen varieert. Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat betekent dus dat het christelijke paasfeest tussen 22 maart en 25 april kan vallen.

Vrolijk pasen!  (foto: ANP)