'Autoproductie naar laagste niveau sinds 2001'

De totale autoproductie voor dit jaar komt naar verwachting wereldwijd uit op 54,9 miljoen auto's. Dit zijn de laagste productiecijfers sinds 2001, zo stelt accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) in haar laatste periodieke onderzoek naar de auto-industrie.

Brazilië, Rusland, India en China zijn bezig aan een opmars. In 2001 produceerden deze landen 5,1 miljoen auto's (9 procent van het totaal), in 2008 kwamen 13,8 miljoen auto's (25 procent) uit deze landen. De grote spelers op de automarkt lijken verhoudingsgewijs terrein te verliezen, concludeert het onderzoek.

Albert Brouwer, partner en automotive sector leader bij PwC, denkt dat de autoproductie hoger zal uitvallen dan de geschatte productie door de industrie van 45 miljoen auto's wereldwijd. Hij verwacht een 'psychologische boost' in de autobranche door monetaire en fiscale stimulansen, herziene voorraden en mediaberichten over eerste tekenen van herstel. "We verwachten dan ook dat de markt iets herstelt in de tweede helft van dit jaar en dat op het einde een totale productie van 54,9 miljoen auto's te rapporteren is."

BRIC - Westen: 1-0.  (foto: ANP)