Bijles geven beste bijbaan studenten

Studeren kost veel geld, de prijs van een biertje blijft stijgen en boeken worden ook tegen de hoofdprijs verkocht. Daarom is het voor veel studenten noodzakelijk om een bijbaantje te nemen om zo wat te verdienen. Een onderzoek van Huiswerkbegeleiding.nl laat zien dat bijles geven de meest lucratieve bijbaan is voor studenten, met verdiensten tussen de 10 en 30 euro per uur. Dit hangt af van het niveau en de leeftijd van de student die bijles geeft, maar mag door de student zelf bepaald worden. 

Nu valt de objectiviteit van dit onderzoek wel te betwisten, WC-Eend adviseert tenslotte ook WC-Eend, dus is het interessant ook om plaats twee en drie eens te bekijken. Als één-na-beste bijbaan is er (zwart) werken in de horeca, met verdiensten tot 20 euro per uur plus fooi. Op de derde plaats komt werken in de zorg, waarmee tussen de 10 en 15 euro per uur kan worden verdient.

Het geven van bijles doen studenten niet alleen voor de hoge verdiensten, maar ook omdat het overbrengen van kennis een 'bevredigend gevoel' zou geven. In 2007 bleek ook al dat studenten positief staan tegenover een bijbaan in het onderwijs. Ook wordt werk dat meer inhoud heeft beter gewaardeerd door studenten dan werk waarbij nauwelijks hoeft te worden nagedacht. Opmerkelijk is wel dat een bijbaantje in de escortbranche niet wordt genoemd in een onderzoek naar lucratieve bijbanen.