Rotterdams politieteam zit loverboys op de huid

In Rotterdam probeert het team Prostitutie en Mensenhandel criminele loverboys op alle mogelijke manieren de cel in te krijgen. De meestgezochte criminele loverboys, waarvan nu zelfs een top tien samengesteld is, worden continu op de huid gezeten door het team. Jean Custers zegt: "Als het voor prostitutie niet lukt, dan voor drugshandel. Zo houden we ze toch van de straat."

Een loverboy veroordelen voor prostitutie of mensenhandel is lastig, omdat het merendeel van de slachtoffers uit angst geen aangifte wil doen. "Maar een loverboy is nooit alleen loverboy." aldus Custers. "Vaak houden ze zich ook bezig met bijvoorbeeld drugs of overvallen. We volgen nu de verdachten van mensenhandel en pakken alle strafbare feiten mee die we tegenkomen. Niet het delict, maar de dader is leidend."

Als bekend wordt dat iemand als loverboy te werk gaat, is er direct een rechercheur die hem 'adopteert'. Er wordt dan een dossier aangemaakt van de vermoedelijke pooier en zijn hele handel en wandel wordt secuur gevolgd. Op dit moment zijn er in Rotterdam zo'n twintig verdachten waar onderzoek naar wordt gedaan. 

Deze hardere strijd tegen de loverboys is noodzakelijk volgens de politie. Er worden steeds meer minderjarige prostituees in Rotterdam gesignaleerd. Ze worden geronseld door de loverboys en al rap ingezet als prostituee. Volgens Custers gaat het om 'aanzienlijke aantallen'. "In elk geval meer dan enkele tientallen." Custers geeft aan dat het regelmatig om nog zeer jonge slachtoffers gaat: "15 jaar is nog standaard, je ziet ook veel meiden van 12 of 13 jaar. We zien steeds vaker een combinatie van prostitutie en zedenzaken, waarbij verkrachting en seksueel misbruik een rol spelen.

Niet alleen de toename van minderjarige prostituees is opvallend; ook is er een stijgende lijn van minderjarige Marokkaanse meisjes te zien in de prostitutie. In 2007 werden er door Humanitas bijna twee keer zoveel Rotterdamse meisjes van Marokkaanse komaf geteld als in 2006. 

Op het nieuwsforum is er uiteraard ook plek voor discussie over dit onderwerp.