Kamer: Geen registratie 2e nationaliteit

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de tweede nationaliteit van een kind niet meer automatisch geregistreerd wordt. CDA en PvdA zullen een wetsvoorstel indienden, dat regelt dat ouders zelf mogen beslissen of de tweede nationaliteit wordt geregistreerd bij de burgerlijke stand.

"Niet de ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de dubbele nationaliteit van een kind, maar de ouders", aldus CDA'er Mirjam Sterk. Vanavond vindt er een spoeddebat plaats over de kwestie. "Mensen hebben daar gewoon last van en door de toename van het aantal gemengde huwelijken, wordt dit probleem alleen maar groter."

Gisteren kwam een verhaal naar buiten van een Nederlands gezin, waarvan de moeder een Turkse vader heeft. Het gevolg is dat de gemeente het kind van de vrouw en haar man als Turk aanmeldt bij het Turkse consulaat. Een aantal dagen eerder bleek al dat Nederlandse ambtenaren actief meewerken, met terugwerkende kracht, aan het beleid van de Marokkaanse overheid, dat elk kind met een Marokkaanse vader en/of moeder automatisch Marokkaan is.

Op het forum loopt ook een discussie over dit onderwerp!