AEX sluit op 211,11 punten

In Amsterdam is de belangrijkste beursindex de AEX dieprood begonnen aan de handelsdag. Even noteerde de AEX een min van 3,9 procent op 213,02 punten. ING, Océ, Aegon en Philips waren de grootste slachtoffers tot nu toe, met een minnen tot 12 procent. Het nieuws over de mogelijke nationalisatie van een regionale Spaanse bank bracht de zorgen over de financiële sector weer naar de voorgrond op de Europese beurzen.

Volgens handelaar Cees Smit zal er vandaag een sentimentswijziging naar beneden plaatsvinden: "Het enthousiasme ebt langzaam weg. Ook de beurzen in Azië zijn fors lager gesloten." Ook de speciale Obama-taskforce voor de auto-industrie heeft de plannen van General Motors en Chrysler voor herstructurering verworpen. Zij krijgen 60 dagen extra de tijd om met betere plannen te komen.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee van Philips zag de marktomstandigheden in het eerste kwartaal van 2009 verslechteren. In alle divisies zag Philips een verslechtering. De topman zei dat hij graag had willen melden dat het dieptepunt van de recessie gepasseerd is, "maar helaas vertellen de feiten ons dat dat niet het geval is".

Update 17:49 uur
Zojuist is de AEX gesloten op het laagste punt van de dag op 211,11 punten. Dit is een forse min van 4,8 procent. Vooral de financials verloren met double-digit percentages. De angst dat de eerste kwartaalcijfers van 2009 die vanaf begin april gepresenteerd worden barslecht zullen zijn speelde een rol in het sentiment.

Ook de opmerking van Geithner dat er misschien veel meer belastinggeld nodig is om alle financiële instellingen te redden deden de beurzen weinig goeds. Kunstgrasfabrikant Ten Cate wist er nog wel een winstje uit te persen van bijna 1 procent. In Amerika staan de indexen ook op forse verliezen.

Stijgers en dalers 30 maart op het Damrak