'Rotterdamwet werkt niet'

De Rotterdamwet, die ervoor moet zorgen dat kansarme mensen niet meer in achterstandswijken komen te wonen, werkt niet. Vorig jaar werden op basis van de wet slechts vierentwintig mensen een huurwoning geweigerd in een achterstandswijk. Een verwaarloosbaar getal kijkend naar de circa drieduizend aanvragen die gedaan werden. 

De wet zorgt ervoor, of zou er althans voor moeten zorgen, dat mensen zonder inkomen geen woning meer kunnen krijgen in wijken als Hillesluis, Oud-Charlois, de Tarwewijk en delen van Delfshaven en Feyenoord. De 'bedenker' van de wet, Marco Pastors, is kwaad over de laatste cijfers. Hij zegt: "Het lijkt erop dat het huidige PvdA-bestuur de Rotterdamwet helemaal niet serieus neemt. Het is een kwestie van streng controleren." De partij van de oud-wethouder, Leefbaar Rotterdam, eist hierover opheldering van het stadsbestuur.

Dick Lockhorst (PvdA), uit deelgemeente Charlois, beweert juist het tegenovergestelde, namelijk dat de wet wél effect heeft: "Van tevoren wordt duidelijk gemaakt wie een kans maakt om in de wijk te komen wonen. Dat betekent dat veel mensen afzien van inschrijving." Ook het kleinere verloop onder de bewoners in de achterstandswijken, en de toegenomen koopkracht, zijn volgens hem positieve effecten van de wet. Met het tijdelijke verblijf van Oost-Europese migranten houdt de wet echter geen rekening, zo geeft hij toe.