Watersnood en vrieskou North Dakota

De Amerikaanse staten North Dakota en Minnesota hebben te maken met overstromingsgevaar als gevolg van overvloedige regenval. Daarnaast is het waterpeil in de Red River als gevolg van smeltende sneeuw nog verder gestegen. Tienduizenden mensen dreigen dakloos te worden, als de dijken en opgeworpen dammen van zandzakken het begeven. In beide staten is de noodtoestand afgekondigd.

De lage temperaturen -rond het vriespunt- zorgen er vandaag in ieder geval voor dat de sneeuw niet smelt en het waterpeil in de Red River niet verder stijgt. Vrijwilligers en 1.700 leden van de National Guard houden de dijken van zandzakken rond de stad Fargo continu in de gaten. Desondanks zijn er al verschillende dijken doorgebroken. De autoriteiten houden rekening met de hoogste waterstand in meer dan 100 jaar.

De verwachting is dat het waterpeil pas op woensdag begint te zakken. Tot die tijd zullen de dijken, die veelal door vrijwilligers zijn gebouwd, het water moeten tegenhouden. "Het is afhankelijk van veel variabelen", aldus burgemeester Walaker van Fargo.

President Obama heeft inmiddels alle noodzakelijke steun toegezegd aan de getroffen gebieden. Op dit moment zijn er al duizenden mensen geëvacueerd in beide staten. De regering zal zoveel mogelijk samenwerken met hulporganisaties en vrijwilligers om iedereen te helpen.

Bekijk hier foto's van de getroffen gebieden.

Voor meer informatie ga je naar De Elementen.