PowNed krijgt 30 leden straf wegens foutief werven

Met nog maar vijf dagen te gaan, halen aspirant-omroepen alles uit de kast om de ondergrens van 50 duizend leden te halen. Het omroepinitiatief van GeenStijl, PowNed, is met nog maar 167 (vrijdag, 13.52 uur) leden te gaan nabij een overwinning, maar het Commissariaat voor de Media dreigt roet in het eten te gooien.

Donderdag meldde NRC Handelsblad dat TMG-directeur Frank Volmer het personeel oproept om lid te worden van PowNed. Zij krijgen het lidmaatschapsgeld achteraf teruggestort op hun rekening.

Volgens het Commissariaat voor de Media is dat tegen de regels. "De leden die op die manier worden geworven, tellen niet mee. Het is een strakke eis dat zij de contributie betalen, zonder dit achteraf terug te krijgen", zegt persvoorlichter Wanda Bade.

GeenStijl-directeur Dominique Weesie vindt het raar dat de kranten het nieuws nu pas oppikken, omdat het twee weken geleden al op internet te lezen was. "Het is dus al oud. Bovendien schrijft NRC Handelsblad dat het om 160 leden gaat, maar het zijn er slechts 30. Dat is te overzien. We hebben afgesproken met het Commissariaat dat als wij de 50 duizend leden halen, we die 30 buiten beschouwing laten." Hij voegde eraan toe dat iedereen moe is en op zijn tandvlees loopt, maar dat ze het magische getal zeker zullen halen.

Omroep C staat - met nog zevenduizend leden te gaan - op de derde plaats, maar is bezig met een inhaalslag. De omroep in oprichting krijgt honderden aanmeldingen per dag binnen. Dat getal moet nog wel groeien, willen ze de 50 duizend halen. Ook omroep LLink heeft nog een aantal leden te gaan, al hoeft de omroep nog maar een kleine 1200 nieuwe leden te werven.

Wakker Nederland, een initiatief van De Telegraaf, is tot nu toe de enige die rustig achterover kan leunen. De omroep haalde al een paar weken geleden 50 duizend leden binnen.


PowNed krijgt 30 leden straf wegens foutief werven  (foto: DAG)