Formule voor perfecte penalty ontdekt

Britse sportprofessoren hebben de formule voor 'de perfecte strafschop' achterhaald. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool analyseerden uren videomateriaal van binnengeschoten penalty's en kwamen uiteindelijk met een serie voorwaarden waaraan een strafschop moet voldoen om 'perfect' te zijn.

Het begint natuurlijk allemaal met de aanloop. Die moet bestaan uit vijf tot zes stappen, waardoor de bal met de juiste snelheid, minimaal 104 kilometer per uur, geraakt kan worden. De speler dient de bal te benaderen onder een hoek van minimaal 20 en maximaal 30 graden. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te laten zijn moet de bal een halve meter onder de lat en naast de doelpaal worden geplaatst.

Volgens onderzoeksleider Tim Cable staat een strafschop die voldoet aan bovenstaande factoren garant voor een doelpunt. "Natuurlijk zijn er ontzettend veel elementen die bepalen of een penalty wel of niet benut wordt. Maar iedere strafschop die voldoet aan de hierboven genoemde punten is gegarandeerd een treffer."