Scareware in opmars

Populaire en verkeerd gespelde zoektermen leiden vaak naar nepsites met boodschappen die schreeuwen dat je pc geïnfecteerd is. Diezelfde sites bieden natuurlijk de oplossing voor je zieke pc; koop nu onze antivirussoftware! Software waar je fors voor moet betalen maar die vervolgens helemaal niets voor je doet.

Volgens onderzoek levert Scareware criminelen zo’n tienduizend dollar per dag op. Het rapport van de Anti-Phishing Working Group vond dat er in december 2008 bijna tienduizend nep-antivirusprogramma’s in omloop waren, een toename van ruim 200 procent ten opzichte van januari 2008. De criminelen gebruiken zoekmachineoptimalisatie om hun lokpagina’s met populaire zoektermen hoog in de lijst van zoekresultaten te krijgen.

Zeer doeltreffend

Scareware blijkt zeer doeltreffend. IT beveiligingsbedrijf Finjan wist toegang te krijgen tot een webgebaseerd systeem van een groep ’scareware’-oplichters waarmee ze hun zoekmachinecampagnes beheerden. Over een periode van zestien dagen werden meer dan 1,8 miljoen mensen naar scarewaresites geleid. Zeven tot twaalf procent installeerde de nep-antivirussoftware en bijna twee procent betaalde 50 dollar voor de software. Dat is maar liefst 1,6 miljoen dollar.


Scareware in opmars  (foto: DAG)