Experts waarschuwden voor risico's bouw metro

Al maanden voor de instorting van het Historisch Stadsarchief in Keulen hebben deskundigen gewaarschuwd voor risico's bij de metrobouw, waardoor ook "mensenlevens in gevaar" konden komen. Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, vandaag gemeld.

Deskundigen van de universiteit Aken waarschuwden al in september 2008 voor "onveilige bouwkundige berekeningen". De damwanden bij de diepe bouwputten van de metrostations van de Noord-Zuidlijn zouden vier meter dieper de grond in moeten gedreven dan in de oorspronkelijke plannen voorzien. Het was vandaag nog onduidelijk wat met de aanbevelingen is gedaan.

Enkele dagen geleden werd al bekend dat bouwbedrijven meer grondwater hadden weggepompt dan is toegestaan. Burgemeester Fritz Schramma (CDU) beloofde gisteren bij een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers volledige opheldering over de oorzaken van de ramp.

Bij de instorting van het Historisch Stadsarchief kwamen twee jongemannen om het leven. Ze waren bewoners van aanpalende huizen die eveneens gedeeltelijk zijn ingestort.