Orbis ontslaat 700 mensen

Bij het Limburgse bedrijf Orbis verdwijnen 700 banen omdat het bedrijf miljoenen moet gaan bezuinigen dit jaar. Het pas geleden geopende OMC, Orbis Medisch Centrum, is zeer uitgebreid, en voorzien van de laatste technieken.

Helaas blijkt nu dat al die technische hoogstandjes en de bouw van het ziekenhuis zichzelf niet terugverdienen, waardoor het bedrijf moet gaan reorganiseren. Hierbij verdwijnen 500 fulltime banen van de totaal 6000, voor 150 mensen probeert Orbis binnen de organisatie plaats te vinden. Op dit moment overleggen vakbonden en Orbis over een sociaal plan, vorig jaar kwamen de partijen nog overeen dat er bij reorganisatie geen gedwongen ontslagen zouden vallen.

Tijdens een raadsinformatiebijeenkomst gisteravond hebben de politieke partij GroenLinks en vakbond AbvaKabo aangedrongen op een openbaar onderzoek naar het beleid van de raad van bestuur en raad van Toezicht van Orbis. Zij vinden het onaanvaardbaar dat de leden van het voormalige raad van bestuur hun riante salarissen behouden terwijl het bedrijf telkens verder in de rode cijfers loopt. Gemeente Sittard wil pas meefinancieren aan het sociaal plan als de kwaliteit van zorg gewaarborgd wordt door Orbis.