Eigenaar rampveerboot Egypte krijgt alsnog celstraf

Een hogere rechtbank in Egypte heeft vandaag de eigenaar van een gezonken veerboot alsnog veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Dat meldden bronnen bij de rechtbank. Ruim duizend passagiers van de ferry Al-Salam verdronken in de Rode Zee in 2006, in een van de grootste rampen op zee in de moderne geschiedenis. Op het schip brak brand uit waarna het zonk.

Mamdouh Ismail werd bij verstek veroordeeld. Hij was ten tijde van de ramp lid van het Egyptische Hogerhuis en woont sindsdien in Groot-Brittannië. In juni bepaalde een rechtbank dat hij onschuldig was. Dat vonnis leidde tot verontwaardiging bij nabestaanden. De hoofdaanklager ging in hoger beroep.

Op de ferry zaten 1400 passagiers die van Saudi-Arabië naar Egypte reisden. De meeste opvarenden waren arme Egyptenaren die werkten in Saudi-Arabië. Sommigen hadden maanden, zo niet jaren, spaargeld bij zich voor hun families.

Een parlementaire onderzoekscommissie oordeelde in 2006 dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de ramp. Zijn firma bleef de 36 jaar oude ferry inzetten, ondanks ernstige defecten. Ismail ontkende echter schuldig te zijn en wees naar de kapitein, die met het schip ten onder was gegaan.

Eigenaar rampveerboot Egypte krijgt alsnog celstraf  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP