Nieuw apparaat verbetert opsporing darmkanker

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren naar de werking van een nieuwe colonoscoop. Dat heeft het UMC maandag bekendgemaakt.

Een colonoscoop is een flexibele slang waarmee een arts in de darmen kan kijken. Volgens het UMC zijn darmpoliepen beter op te sporen met het nieuwe apparaat. Poliepen kunnen het begin van dikkedarmkanker zijn.

Met de nieuwe colonoscoop kunnen artsen ook achter plooien in de darmwand te kijken. In het nieuwe apparaat zit een extra onderdeel dat uit de flexibele slang kan schuiven. Hierdoor ontstaat een soort achteruitkijkspiegel waarmee de arts 'terug' kan kijken.

Zes ziekenhuizen in Nederland, Groot Brittannië, België en Italië doen mee aan het onderzoek met de nieuwe colonoscoop. Patiënten worden met het nieuwe en met een oud apparaat onderzocht. Er wordt gekeken of met de nieuwe colonoscoop poliepen worden ontdekt die het oude apparaat niet zou hebben gezien.

Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. In 2006 is het bij 11.231 mensen vastgesteld.