Belgische gevangenen spelen met grondstof bommen

Bij onze zuiderburen is onrust ontstaan over de gevangenis van Brugge. In het kader van werkverschaffing hebben de Belgische gevangenen een flinke hoop kunstmest gekregen, die zij mogen opdelen in kleine porties. Met een klein beetje meststof is het echter al mogelijk om een bom te maken.

De gevangenisdirectie heeft de afgelopen tijd honderden kilo's kunstmest laten aanrukken. Aan de gedetineerden de dankbare taak deze te verpakken in zakken van tien en veertig kilo. De veiligheidsadviseurs zagen er geen probleem in, en zo werden de gevangenen aan het werk gezet. Dat hiermee een groot risico werd genomen, werd pas duidelijk toen het al te laat was.

Met een klein beetje kunstmest kan al een bom worden gemaakt die een gebied van 45 vierkante meter met de grond gelijkmaakt. De kunstmestbom is erg populair onder terroristen, omdat bijna iedere knutselaar ze wel in elkaar weet te flansen. Het recept voor een dergelijke bom is met Google gauw gevonden.

Diverse Belgische politici hebben inmiddels vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister. "Het enige dat slecht menende gevangenen nog nodig hebben om de boel te laten exploderen, is krantenpapier, een lapje katoen en brandstof."

Het probleem is dat de gevangenissen zitten te springen om werk voor hun gasten. Hierdoor gaan de gevangenisdirecties ook op ieder aanbod in. "Gevangenisdirecteurs klagen al langer over het tekort aan werk", meldt SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt. "Bedrijven verschuiven dat soort makkelijke klusjes de laatste tijd steeds meer naar Oost-Europa. Dat is nog goedkoper. Het maakt dat gevangenisdirecties geen vragen meer stellen en zelfs onbewust onveilige producten via de grote poort naar binnen brengen. Zo binden ze natuurlijk de kat op het spek."

Sinds kort zitten in de bewuste gevangenis Belgiës meest beruchte criminelen. Ook een gevaarlijke terrorist heeft momenteel onderdak gevonden in Brugge. De zwaar beveiligde vleugel waar de zwaarste criminelen zitten opgesloten is echter compleet afgesloten van de rest van de gevangenis. Deze risicogroep is dan ook niet in contact geweest met de meststof. 


Nog zo gezegd geen bommetje!