Kijkers zijn azijnpisserij RTL Z zat

Het financieel-economische nieuwsprogramma RTL Z krijgt zoveel kritiek van kijkers dat presentator Roland Koopman in een open brief uitlegt waarom RTL Z de laatste tijd weinig positief nieuws brengt: "In emails die wij op de redactie ontvangen, vragen sommigen van u zich af waarom wij altijd zo negatief zijn en of het misschien niet wat positiever kan allemaal, en of wij het soms leuk vinden dat de beurs naar beneden gaat."

De presentator, die in januari nog de Nationale IQ test won, merkt op dat de crisis de mensen van RTL Z ook hard raakt als huiseigenaar, consument, werknemer, belasting- en pensioenpremiebetaler. Toch probeert RTL Z volgens Koopman gewoon de feiten te brengen: "Goed nieuws in mooie tijden, slecht nieuws als het tegen zit. Onze taak is het om u -de kijker- zo goed en feitelijk mogelijk te informeren over de gebeurtenissen in de wereld, en de nieuwsfeiten op evenwichtige wijze te voorzien van duiding en achtergrond. Daar ontlenen wij onze geloofwaardigheid aan."

Koopman kan niet verhullen dat hij en zijn collega's toch wel een beetje opgewonden raken van al dat slechte nieuws: "Het zijn voor financieel-economisch journalisten interessante en opwindende tijden. Wij proberen zo goed en zo professioneel mogelijk verslag te doen van de grootste crisis van onze generatie. Ik hoop dat u het enthousiasme waarmee wij dit doen niet verwart met leedvermaak." De kijkcijfers van RTL Z zijn sinds het uitbreken van de kredietcrisis verdubbeld.