Giftig Nederlands witgoed gedumpt in Ghana

Vele duizenden huishoudelijke apparaten waarvoor consumenten verwijderingsbijdragen hebben betaald, zijn illegaal uitgevoerd naar Ghana. Met medewerking van winkeliers is het officiële recyclesysteem omzeild en is de elektronica - koelkasten, wasmachines, tv-toestellen - aan schrootmarkten in het West-Afrikaanse land verkocht.

De politie IJsselland hield gisteren acht verdachten aan, die de apparatuur jarenlang inzamelden en naar Ghana vervoerden. Winkeliers in Oost-Nederland stonden de apparaten tegen betaling aan hen af. Zij hadden de goederen niet mogen meegeven aan een bedrijf zonder inzamelingsvergunning. Ze moeten worden ingeleverd bij erkende inzamelaars of bij recyclebedrijven die (deels) met de verwijderingsbijdragen worden gefinancierd.

Het is voor het eerst dat de politie in Nederland een dergelijke criminele lijn blootlegt. Greenpeace waarschuwde vorig jaar dat elektronica uit West-Europa massaal in Ghana wordt gedumpt, ondanks een Europees exportverbod. In het West-Afrikaanse land worden op primitieve wijze materialen als koper, aluminium en ijzer uit de apparaten gehaald. Daarbij komen giftige stoffen vrij.

Gisteren werden drie hoofdverdachten - twee Nederlandse broers van Turkse afkomst en hun neef - gearresteerd in Deventer. Elders hield de politie vijf Ghanezen aan, die de in Overijssel en Gelderland ingezamelde goederen naar Amsterdam brachten voor verlading naar Afrika. In vier loodsen, waar 1.140 stuks witgoed en 1.257 televisies tijdelijk stonden opgeslagen, werden invallen gedaan.

Volgens chef Wim Hogenslag van het Interregionaal Milieuteam was het een lucratieve handel voor de hoofdverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op zeven woningen, een bedrijfspand, vrachtwagens en contant geld. De hoofdverdachten bezitten ook 33 appartementen in Turkije. Twee van hen hadden een uitkering van de sociale dienst, van de derde liep een aanvraag.

Hogenslag zegt dat hij graag verdere vertakkingen van de handel had willen onderzoeken. Dat zou echter hebben betekend dat nog meer partijen afval naar Ghana waren uitgevoerd. 'Toen ik op tv had gezien hoe daar kinderen in giftige dampen koper uit de draden stonden te halen, kon ik niet langer toezien dat nog meer ladingen die kant opgingen.'

Lute Nieuwerth, directeur Opsporing van het korps IJsselland, zegt dat de politie met de aanpak van deze milieucriminaliteit een nieuwe weg inslaat. 'Ons uitgangspunt zal voortaan niet alleen bestuurlijk toezicht, maar ook het strafrecht zijn.'


Giftig Nederlands witgoed gedumpt in Ghana  (foto: DAG)