Chaos verwacht op wegen rond Utrecht

Vanaf dinsdag tot 30 april is de westkant van Utrecht door werkzaamheden slecht te bereiken. En dat is pas het begin.

Automobilisten moeten de komende maanden rekening houden met een verkeerspuinhoop rond Utrecht als gevolg van wegwerkzaamheden aan de westkant van de stad.

Vanaf komende dinsdag tot 30  april ligt de Majellaknoop open, het verkeersplein bij de koffiefabriek van Douwe Egberts, waardoor chauffeurs vanaf de A2 nauwelijks aan de westkant de stad in kunnen komen.

Verkeerswethouder Tymon de Weger (ChristenUnie) verwacht zeker de eerste week flink meer files dan gebruikelijk. 'Zet de Tomtom uit, en volg de gele omleidingsborden', raadt hij reizigers aan. 'Wij kunnen met de omleidingen de huidige bereikbaarheid niet waarborgen. Ook in de normale situatie zijn veel wegen al hartstikke druk. Wij hopen dat een deel van de automobilisten gebruikt maakt van alternatieven.' Werknemers van bedrijven in Utrecht kunnen een voordelige 'bereikbaarheidspas' aanschaffen voor alternatief vervoer.

Na de Majellaknoop krijgen de Noordelijke Randweg Utrecht, knooppunt Hooggelegen en de Meernbrug een onderhoudsbeurt. Ook wordt een deel van de A2 verlegd, verbreed en overkapt. Volgens de wethouder is er wekelijks overleg met Rijkswaterstaat over wat wel en niet kan. Tekstborden op de aanvoerwegen kunnen worden aangepast als een bepaalde omleidingsroutes vastlopen.

De kans is groot dat in een later stadium de Majellaknoop opnieuw open moet. Vanwege een conflict tussen bewoners van de wijk Oog en Al en de gemeente mag de geplande reconstructie van het verkeersplein niet worden uitgevoerd. Sterker: als de gemeente na 30 april niet klaar is met zijn werkzaamheden, moet zij een dwangsom betalen, zo heeft de rechter bepaald. Utrecht zal in maart de rechter opnieuw vragen of de reconstructie kan plaatsvinden.